Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 040-2051165
  • info@martinflesch.nl
  • 084-2286237
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

08-08-2017

Zorgpremie straks opnieuw omhoog?

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller.

Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW afgelopen week gezegd in het Radio 1 Journaal. Door een tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.

"De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro", aldus Oomen. "Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden."

Volgens de topman hebben nog andere factoren invloed op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. "Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller", zegt Oomen.

September

DSW hoopt in september de hoogte van de nieuwe premie bekend te kunnen maken. En DSW is doorgaans ieder jaar de eerste verzekeraar die dat doet. Andere verzekeraars maken hun premies meestal later in het jaar bekend. Ze kijken wel naar wat DSW doet, maar het betekent niet per definitie dat zij ook die lijn volgen.

Fonds

Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen alle zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld vervolgens onder alle zorgverzekeraars in Nederland. Overigens vormen deze werknemersbijdrages slechts een gedeelte van de inkomsten van de zorgverzekeraars. Want ook de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten dragen daar aan bij.

Nog geen al te grote zorgen

De Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland maken zich nog geen grote zorgen. "We wachten nog even af hoe het gaat uitpakken", meldt een woordvoerster van de Consumentenbond. "Als de premies omhoog gaan, is dat slecht nieuws voor consumenten, maar dit lijkt een beetje vooruitlopen."
Een woordvoerder van de Patiëntenfederatie wil eerst cijfers zien. "Ik wil eerst wel eens weten waarop dit verhaal is gebaseerd", aldus de woordvoerder. "En waar zou die onverwachte tegenvaller ineens vandaan komen?"

Reserves

Verzekerden kregen dit jaar ook al te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. En nu die basisverzekering verder werd uitgebreid werden de zorgkosten hoger dan passend was bij de ontvangen premies. Het verschil werd door de verzekeraars bijgelegd uit de reserves. Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden.

2017

Op dit moment lijkt het nog te vroeg om al conclusies te verbinden aan de uitspraken van Chris Oomen. Maar feit is wel dat de zorgkosten in Nederland nog steeds ieder jaar toenemen. Wat dat betreft mogen we blij zijn, dat er in Nederland nog steeds een stevige concurrentie bestaat tussen de diverse zorgverzekeraars. En zolang hun reserves dat toelaten zullen die ook voor 2017 hun marktpositie willen behouden. 

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens